Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΛΟΡΚΑ : ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΛΝΤΑ ΑΛΜΠΑ

 Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, επιτρέψτε μου να ανασύρω από τη συλλογή μας  ένα ακόμη έργο του Λόρκα και να το προσθέσω σε αυτά που έχουν ήδη ανέβει. Μήπως λοιπόν προέκυψε ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο ισπανό ποιητή;
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΛΝΤΑ  ΑΛΜΠΑ  είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του και γράφτηκε το 1936 . Δεν πρόλαβε να το δει επί σκηνής, αφού δολοφονήθηκε και το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1945. Μαζί με τη "Γέρμα" και το "Ματωμένο Γάμο" αποτελούν την τριλογία της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα.

2 σχόλια:

  1. Μου αρέσει το ιδιότυπο αφιέρωμα που ξεκίνησε! Ήδη κατεβάζω το αρχείο...δε λες "σύνθεση" της ομάδας αλλά θα το ακούσω σε πρώτη ευκαιρία.
    χαιρετώ!

    υγ. έχω ακούσει απόσπασμα από την παράσταση της Παξινού από έναν δίσκου που έχω στην κατοχή μου...

    θα πρότεινα να μπαίνουν στις αναρτήσεις "ετικέτες" (tags) ώστε να οργανώσουμε την αρχειοθήκη του μπλογκ. οι αναρτήσεις πλέον είναι πολλές κι είναι δύσκολα προσπελάσιμο προς αναζήτηση το μπλογκ. Ήδη στις αναρτήσεις μου έχω βάλει tags και φρονώ πως είναι επιβεβλημένες τούδε και στο εξής.

    Radio Theatre ως βασικός διαχειριστής τούτου του χώρου ποια άποψη έχετε?

    Με αγάπη κι εκτίμηση
    ΣΕΙΡΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
    Το εργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.

    Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα

    nikolaskoul Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή